Bucovina- locul cu traditii autentice

Bucovina- locul cu traditii autentice

Daca spun Bucovina, la ce te gandesti? Daca e sa fiu foarte sincera, pana intr-o seara petrecuta cu prietenii mei, as fi raspuns la aceasta intrebare cu ochii plecati de rusine. Nu stiam nimic despre acest loc, decat minunata melodie cantata de  Grigore Lese, Canta cucu-n Bucovina.
Abia in seara aceea, ascultand discutiile purtate de prietenii adunati la petrecere, am aflat ca Bucovina inseamna locul de o frumusete rara, inseamna pastrarea vechilor traditii si obiceiuri si diverse obiecte de artizanat. Oamenii din toata lumea le apreciaza, le cauta si le cumpara.

Pastrarea traditiei

Prietena mea a fost cea care a deschis subiectul si care, intr-o clipa in care s-a simtit ca o profesoara la catedra, ne-a vorbit despre acest tinut de basm, despre locuitorii sai. Despre felul in care oamenii de acolo se zbat pentru a pastra traditia vie, pentru a duce mai departe mostenirea primita la nastere, despre diverse obiecte de artizanat care incanta ochiul si sufletul iubitorului de frumos si de autentic.

Asa am aflat despre razboiul de tesut si despre toate presurile pe care batranele satelor bucovinene le faceau candva. Ne-a vorbit cu entuziasm despre casele varuite proaspat inainte de sarbatori, despre cat de frumoase sunt ouale pe care femeile de acolo le incondeiaza, despre stergarele lucrate manual ce zambesc din peretii albi, mirosind a curat. Despre peisajele de vis ce ii intampina pe turistii ajunsi acolo, despre minunatele dansuri ce incanta privitorii.

Traditiile si obiceiurile din sudul tarii noastre

Nu imi dau seama de unde stia prietena mea toate astea, ca doar nu a ajuns niciodata in Bucovina, dar mi-ar placea ca intr-o zi sa stiu si eu atat de multe despre anumite zone ale tarii, sa le pot povesti copiilor mei despre traditii si obiceiuri de mult uitate sau care sunt prea putin apreciate prin sudul tarii noastre. De cele mai ori straini din toata lumea vin sa le vada si platesc bani grei pentru a le cumpara.

Mi-ar placea sa stiu mai multe despre olarit, caci mi se pare fascinanta miscarea rotii olarului si felul in care obiectele se formeaza din modelarea lutului. Daca as fi trait in Bucovina, cu siguranta as fi ales sa fac din olarit o meserie, sa pot oferi lumii produse artizanale lucrate de mainile mele. Produse nascute din imaginatia mea..

Daca m-as fi nascut si as fi crescut in Bucovina, probabil as fi avut propriul meu atelier de olarit , as fi incantat sufletele celor inca interesati de frumos, de traditional, de artizanat, de intoarcerea omului spre sat, spre obiceiurile si traditiile romanesti, poate prea mult timp neglijate.

Cresterea atractivitatii turistice din Bucovina

 As fi fost mandra de munca mea, dar si de faptul ca as fi avut o  mica contributie la cresterea atractivitatii turistice din Bucovina, caci nu poti merge in aceasta zona a tarii numai pentru a vizita obiectivele turistice clasice, pentru a vizita muzee sau pentru a lua parte la diverse spectacole. Nu poti spune ca ai vazut Bucovina daca nu ai intrat in casele taranilor de acolo, daca nu ti-ai cumparat macar un produs de artizanat  de acolo. Si, apoi nu le-ai povestit si altora despre tot ceea ce ai aflat in legatura cu obiceiurile si traditiile bucovinene.
Nu pot decat sa ii multumesc prietenei mele ca mi-a deschis ochii si sufletul, ca mi-a facut cunoscute toate aceste lucruri si ca m-a facut sa iubesc un tinut incarcat de istorie si traditie, ca m-a ambitionat, si asa imi doresc din toata inima sa il vizitez.
Bucovina- locul cu traditii autentice