Portretul lui Maitreyi realizat de personajul narativ Allen.
”Maitreyi mi s-a parut atunci mult mai frumoasa imbracata in sari de culoarea ceaiului palid, cu papuci cusuti in argint, cu salul asemenea cireselor galbene si buclele ei prea negre, ochii ei prea mari, buzele ei prea rosii, erau parca o viata mai putin umana in acest trup care traia prin miracol, nu prin biologie. O privea cu oarecare curiozitate caci nu reuseam sa inteleg ce taina ascundea faptura aceasta”’portret fizic, din el reiea frumusetea fetei si faptul ca este misterioasa”.

Autocaracterizarea lui Maitreyi: ”Imi place sa gandesc, sa fac versuri, sa filozofez. As vrea sa fiu batrana ca mentorul meu Tagare, cand esti batran iubesti mai mult si suferi mai putin. Imi place sa aud strada, drumul asta de jos cine stie unde duce” (portret moral).
Marturiile lui Allen despre sentimentele lui Maitreyi:
” Eram gelos pe oricine o facea sa rada pe Maitreyi”.
”Infinitatea aceasta cu o indianca este ceva nemaipomenit, nici eu nu stiu cum s-o sfarsi, ma tulbura, ma fascineaza, dar m-am indragostit, ma amuza numai”.
Niciodata nu am trait mai total ca in acele clipe care mi s-au parut fara durata, inclestarea aceea la sanul lui Maitreyi, era mai mult decat dragoste.
Legamantul rostit de Maitreyi in casa logodnicei simbolice:
”Ma leg de tine pamantule, ca eu voi fi a lui Allen si a nimeni altuia, voi creste din el ca iarba din tine si cum astepti tu ploaia, asa il voi astepta cu venirea, si cum iti sunt tie razele, asa va fi trupul lui mie, ma leg in fata ta ca unirea noastra, va rodi, caci mie drag cu voia mea, si tot raul daca va fi sa nu cada asupra lui, ci asupra mea, caci eu l-am ales”.
Maitreyi se autocaracterizeaza ca fiind o fata tanara, dar caruia i-ar placea de fapt sa fie batrana ca mentorul, si aici mentioneaza faptul ca ” Cand esti batran iubesti mai mult si suferi mai putin”.