Fidelă până la capăt

Am rămas cu mâna pe telefon câteva clipe în timp ce gândurile mele îmi zăboveau asupra soacrei mele.
Mama soțului meu este o femeie blândă și afectuoasă, o ființă cu adevarat iubitoare și întotdeauna am considerat că e un mare pacat că nu s-a mai recăsatorit după moartea soțului ei, când era destul de tânăr, având doar patruzeci și șapte de ani. Nu fusese niciodată bolnav, suferise un accident vascular cerebral care s-a dovedit a-i fi fatal. Se căsătoriseră de tineri și, au avut o căsnicie pe care nu o mai vezi în zilele noastre.
Soacra mea îmi povestea cândva că întâlnise destui bărbați de-a lungul anilor, după ce i se prăpădise soțul, dar nici unul nu se putea compara cu iubirea ei. El fusese de o blândețe nemaîntâlnită și de o bunătate rară cum nu prea mai întâlnești.
Spunea că prefera să rămână mai degrabă singură, decât să trebuiască să se descurce cu un bărbat ce nu corespundea standardelor ei și care nu se putea compara, în mod favorit cu soțul ei. Fusese îndrăgostită de bărbatul ei toată viața. Nu avea nevoie de nimeni ca să fie fericită.
Întotdeauna făcea comparație în mintea ei, îmi spunea , ar fi judecat subiectiv și asta nu ar fi fost drept pentru bietul om care s-ar fi aflat lân ea. Fiind singură, asta însemna că era independentă, propria ei stăpână și, deci, putea face ceea ce își dorea și când dorea. Putea să se ducă să își vadă toate prietenele, ori de cate ori simțea nevoia, sau să plece într-o călătorie de lungă durată, nu îi zicea nimeni nimic.

Putea să facă ceea ce își dorea, era liberă și, îmi spunea că îi este mai bine așa.
Am întrebat-o într-o zi dacă soțul ei a fost singura ei iubire sau dacă se mai îndrăgostise vreodată de alt bărbat. Și ea murmurase ceva și privise în altă parte. Intrigată de modul în care roșise, deși abia perceptibil, pentru că își întoarse prea repede capul, n-am putut rezista și am repetat întrebarea.
După o clipă de ezitare și îndreptându-și umerii pe neașteptate, s-a întors, în cele din urma, cu fața spre mine. Privirea ei fusese directă, iar ochii plini de o sinceritate pe care eu o ajunsesem să o apreciez și pe care mă și bazam. Întotdeauna am știut cum stau în privința ei și asta era foarte important pentru mine.

Soacra mea a fost și încă este o femeie foarte frumoasă.

Lasă un răspuns