Simptome in cazul atacului de panica

In acest scurt articol m-am decis sa vorbesc despre simptomele, cauzele si tratamentul care mi-a fost prescris in momentul in care am fost diagnosticata ca avand atacuri de panica.

Nu cu  prea mult timp in urma aveam senzatia ca ma simt foarte rau si nu imi dadeam seama ce este cu mine pentru ca pana in acel moment nu avusesem astfel de simptome, ba chiar pana la acea ora ma simteam foarte bine si nimic nu dadea de banuit la ceea ce avea sa se intample.

Totul a inceput cu o stare de disconfort care se manifesta prin frica de a mai sta in propria casa. Aceasta stare de disconfort s-a transformat treptat in simptome care in mod normal ar fi anuntat ca avea sa se intample ceva foarte grav.

Aveam senzatia ca ma doare foarte tare capul, tamplele imi zvacneau ingrozitor, inima parca mi-ar fi sarit din piept si aveam tendinta de a-mi verifica mainile si picioarele pentru ca aveam senzatia ca imi amortesc continuu, unghiile erau vinete ( asa mi se parea mie).

Vazand ca starea mea nu se amelioreaza si chiar tinde sa se inrautateasca, am luat hotararea de a-l suna pe sotul meu pentru a-i relata toate cele intamplate pana atunci. Acesta, auzind, fara sa stea pe ganduri, a decis sa sune la salvare crezand ca sunt in pragul de a face un accident vascular cerebral.

Nu dupa mult timp si-a facut aparitia echipajul de salvare urmat la cateva minute de sotul meu care era foarte ingrijorat de cele intamplate. Imediat ce a ajuns, echipajul de urgenta a inceput sa-mi faca investigatii pornind de la informatiile primite de la sotul meu, asigurandu-se ca sunt in afara oricarui pericol de a face un posibil accident vascular cerebral. Spre surprinderea tuturor, toate valoriile erau bune, moment in care au luat decizia de a-mi face un calmant si au inceput sa imi puna intrebari. Cea mai importanta a fost daca in familia mea am avut un eveniment major care ar fi putut sa ma marcheze psihic.

Spunandu-le celor de la salvare ca in copilaria mea tatal meu suferise de un accident vascular cerebral, in urma caruia a suferit o pareza pe partea stanga, acestia au realizat imediat trauma psihica de care am avut parte in copilarie si am fost diagnosticata ca avand atacuri de panica. Am fost indrumata sa renunt la tigari si bauturile care contin cofeina, iar daca aceste simptome vor mai aparea, mi-au spus ca ar fi bine sa consult un psiholog.

Aceste simptome ale atacului de panica sunt cele pe care eu le-am simtit pe propria piele. Din spusele medicilor simptomele care pot aparea in cazul unui atac de panica sunt urmatoarele:

Frica de moarte

Senzatia de a fi mereu in pericol

Batai rapide ale inimii

Furnicaturi in extremitatile membrelor

Dureri de cap

Transpiratie excesiva

Greturi

Frisoane

Senzatie de sufocare

Dureri de stomac

Frica de locuri deschise ( sau inchise, dupa caz)

Factori care duc la declansarea atacurilor de panica

Trauma psihica, precum imbolnavirea sau decesul unei persoane apropiate tie

Mostenirea pe cale genetica

Abuzul de tutun si cafeina

Tratamente

Reducerea cantitatilor de cafeina si tutun (pana la renuntare, daca este posibil)

Alimentatie sanatoasa si o buna organizare a odihnei

Exercitii fizice si de relaxare

Tratament farmaceutic prescris de medicul specialist

Tratament psihoterapeutic

Recomandarea mea personala este de a nu apela la tratamentul farmaceutic pana cand nu contactezi un bun psiholog. Toate problemele mele din acest punct de vedere si-au gasit rezolvarea dupa ce am luat contact cu doctorul psiholog Laura Catana.

Am luat contact cu aceasta in cadrul Centrul Medical de Psihiatrie Laura Cătană.

Pentru cei interesati va las mai jos cateva date de contact:

Tel.: 0746-287-101

Orar: 08:00-16:00

E-mail: office@doctor-psi.ro

Adresă: Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos

Centrul Medical de Psihiatrie Laura Cătană