Plănuisem de ceva timp să achiziționez un motocultor pentru terenul din spatele casei, dar până acum nu prea aveam mare idee care sunt criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere. Mă gândisem că inițial mi-ar trebui ceva mic, ușor de mânuit, care să nu-mi dea mari bătăi de cap, dar anul următor am de gând să mă extind, așa că socoteala inițială nu mai ieșea. Din păcate, nu sunt un mare cunoscător al domeniului agrar, iar acest lucru s-a observat pentru că am tărăgănat destul până am reușit să cumpăr ce mi-a plăcut cel mai mult.

Un sfat însă pot să-l ofer tuturor celor care vor să cumpere un astfel de produs. Neapărat cercetați cu atenție ofertele existente pe piață, chiar testați-le dacă se poate. De exemplu, vecinul meu își cumpărase un motocultor interesant și l-am rugat să mă lase să-l folosesc și să văd cum mă acomodez cu el. Era electric și pe mine mă interesa unul pe benzină, dar am încercat fără să țin cont de acest aspect. Concluzia mea a fost:

  • Nu este bun decât pentru suprafețe mici;
  • Necesită poziționare în jurul unei prize. Desigur exista și varianta cu acumulator, dar acesta nu avea;
  • Este ușor și lejer de manevrat, parcă nici nu îl simți în mâini;
  • Într-adevăr, prețul nu este deloc unul ridicat, chiar te îndeamnă să cumperi, dar lungimea și adâncimea de cultivare sunt limitate, iar asta nu îmi place.

Am testat din întâmplare și un motocultor diesel, mult mai puternic și părea mai eficient decât orice produs mai văzusem până atunci. Se descurca de minune la câmp, avea stabilitate, rezistență și putea fi manipulat cu ușurința de persoane mai zdravene, nu așa ca mine. N-am decât 65 de kg, așa ca este mai greu de presupus faptul ca m-aș fi putut descurca de minune cu un astfel de motocultor.

Ce m-a cucerit pe mine din oferta de motocultoare a fost pachetul ce conține motosapa și plugul de bilonat pentru ca aveam nevoie de așa ceva și nu eram dispus să îl cumpăr separat. Am găsit oferta și am profitat din plin de ea. Pentru cei care nu au idee ce înseamnă un bilon, se referă la ridicătura de pământ de-a lungul unui rând de plante, atât de necesară într-o grădină de zarzavaturi.

Acest produs este ideal pentru dimensiunea grădinii mele și chiar pentru un teren în extindere dacă va fi cazul în viitor:

  • Are roți de cauciuc în dotare, iar acest lucru înseamnă că l-am putut folosi imediat după ce l-am primit fără să mai fiu nevoit să cumpăr și aceste accesorii;
  • Greutatea este de 73 de kilograme, nu foarte mică, dar nici prea mare, în așa fel încât să nu-l pot mânui, mai ales că e dotat cu motor pe benzină;
  • Ghidonul este reglabil pe înălțime și lejer de folosit datorită mânerelor înfășurate în cauciuc moale;
  • Rezistența în timp este dovedită de numărul mare de recenzii favorabile și de clienți mulțumiți, care au putut demonstra chiar că se utilizează ușor și că nu a suferit deteriorări de la an la an.

În concluzie, orice cumpărător dornic să intre în posesia unui motocultor de calitate superioara trebuie să țină cont de necesitățile sale in alegerea produsului final.