Fidela pana la capat

Am ramas cu mana pe telefon cateva clipe in timp ce gandurile mele imi zaboveau asupra soacrei mele.
Mama sotului meu este o femeie blanda si afectuoasa, o fiinta cu adevarat iubitoare si intotdeauna am considerat ca e un mare pacat ca nu s-a mai recasatorit dupa moartea sotului, cand era destul de tanar, avand doar patruzeci si sapte de ani. Nu fusese niciodata bolnav, suferise un atac de cord care s-a dovedit a-i fi fatal. Se casatorisera de tineri, avusesera o casnicie pe care nu o mai vezi in zilele noastre.
Soacra mea imi spusese odata ca intalnise destui barbati de-a lungul anilor, dupa ce ii murise sotul, dar nici unul nu se putea compara cu sotul ei.

 Cu alta ocazie, mi se destainuise ca prefera sa ramana mai degraba singura, decat sa trebuiasca sa se descurce cu un barbat ce nu corespundea standardelor ei si care nu se putea compara, in mod favorit cu sotul ei.
Intotdeauna facea comparatie in mintea ei, imi zicea ea, ar judeca subiectiv si asta nu ar fi fost drept pentru bietul om care s-ar fi aflat langa ea. Fiind singura, asta insemna ca era independenta, propria ei stapana si, deci, putea face ceea ce isi dorea, si cand dorea. Putea sa se duca sa isi vada toti prietenii, ori de cate ori simtea nevoia, sau sa plece intr-o calatorie de lunga durata, nu ii zicea nimeni nimic.
Putea sa faca ceea ce isi dorea, era libera, si imi spunea ca ii este mai bine asa.
Am intrebat-o in ziua aceea daca sotul ei a fost singura ei iubire sau daca se mai indragostise vreodata. Si ea murmurase ceva si privise in alta parte. Intrigata de modul in care rosise, desi abia perceptibil, pentru ca isi intorsese asa repede capul, n-am putut rezista si am repetat intrebarea.
Dupa o clipa de ezitare si indreptandu-si umerii pe neasteptate, s-a intors, in cele din urma, cu fata spre mine. Privirea ei fusese directa, iar ochii plini de o sinceritate pe care eu o ajunsesem sa o apreciez si pe care ma si bazam. Intotdeauna am stiut cum stau in privinta ei si asta era foarte important pentru mine.

Distribuie

Lasă un răspuns